Skal jeg udskifte mit gamle eternittag, eller kan jeg renovere det ?
Er du en af de mange, der bor i en 60ér
eller 70’er villa med bølgeeternittag,
der ikke er helt pænt mere, så har tanken om pænere tag måske strejfet dig?
Og indrømmet, det pynter gevaldigt på huset med et pænt og ensfarvet tag.
MEN – hvad kan bedst betale sig ? Hvad holder længst ? osv
Er der revner eller huller i taget så det regner ned og isolering og træværk bliver vådt, er spørgsmålet meget nemt – så skal det nemlig skiftes.
Mos mm på taget skader ikke tagets holdbarhed, men nogle vælger at fjerne det af kosmetiske grunde. Inden du evt går igang med dette bør du sætte dig grundigt ind i hvordan du gør det korrekt så du ikke skader taget.
Det er en rigtig god ide at få taget kigget efter med jævne mellemrum af en fagmand for at se om det er helt tæt, også selv om det umiddelbart ser tæt ud.
Uanset om du vælger at reparere, rense og male eller helt udskifte dit tag er det vigtigt, at du ved om der er asbest i.
Hvordan kan jeg vide om der er asbest i mit tag?
Indtil 1984 blev der brugt asbest i bølgeeternitplader for at forstærke dem.
Eternittage fremstillet før 1984 indeholder altid asbest. Tage, der er fremstillet mellem 1984 og 1988 kan indeholde asbest. Hvorimod der ikke er asbest i tage, der er fremstillet efter 1988.
Da man fandt ud af, at asbest kan være sundhedsskadeligt og kræftfremkaldende blev asbest forbudt i fremstillingen af disse tagplader.
Men da levetiden for sådan et tag typisk er omkring 40-60 år, er der stadig mange af disse tage rundt omkring.
Hvis du er i tvivl hvorvidt dit tag er af asbestholdigt kan du brække et lille hjørne af en plade. og sende den ind på et miljølaboratorium til analyse. det koster omkring 700,-
De nye eternittage fremstilles med cellulosefibre, som desværre ikke holder helt så godt, men fabrikken giver 15 års garanti.
Hvordan fjerner jeg de asbestholde eternitplader:
Så længe eternittaget med asbest i bare ligger urørt på taget er det ikke farligt. Det er først når man begynder at pille ved det og taget støver, at asbesten frigøres. Derfor er der nogle meget strenge regler, der skal følges når man arbejder på et tag med asbest i.
Nogle steder skal arbejde med asbest meldes til din kommune 14 dage før du går i gang. I de fleste kommuner kan du kun aflevere 10 tagplader pr husstand om året. Skal du således af med tagplader fra et helt hus skal der først laves aftale med kommunen (i Herning: Østdeponi) Der kan være forskellige regler fra kommune til kommune, så undersøg det inden du går i gang.
Smid ikke pladerne ned fra taget. Bær dem ned, og stabel dem forsigtigt. Pladerne skal bortskaffes forsvarligt, og det koster typisk ekstra at komme af med dem. Kontakt din kommune og spørg hvor du kan aflevere dem. Vær opmærksom på, at det koster at komme af med dem.
Kan du ikke undgå at skære i eller ødelægge pladerne, så overlad arbejdet til en professionel.
Du må ALDRIG bore eller skære i pladerne. Skal der sættes et ovenlys vindue eller solceller op, skal hele plader skiftes med nye istedet.
Husk på, at asbestfibre er bitte små partikler, som let hvirvler rundt i luften, og som indåndes ikke bare af dig, men også af din nabo og resten af din familie.
Det er derfor vigtigt, at du dels anvender sikre værnemidler selv, dels beskytter omgivelser mod små partikler
Få et tilbud på at få dit gamle tag ned.
En metode, der vinder mere og mere frem er rensning og maling af taget. Ingen du går i gang så sæt dig grundigt ind i hvordan du skal gøre.
Man kan nemlig ganske uforvarende komme til at stå med store problemer senere hen, hvis man ikke gør det rigtigt.
Rensning af eternittag:
Skal et eternittag indeholdende asbest renses, må du aldrig bruge andet end en blød børste og en haveslange med en blød vandstråle.
Højtryksspuling er strengt forbudt. Dette gælder også slibning af pladerne.
Vi har før oplevet problemer ved overtagelse af et hus hvor der var kommet asbestslam ind på loftet fordi en privat person selv havde været igang med at rense og male taget. Det kostede ca. 50.000,- at få renset loftet hvilket køber naturligvis ville have afslag for. Så endnu et godt argument for at få et professionelt firma til at gøre det.
Professionelle tagrensningsfirmaer har specielle maskiner, som er godkendt til at rense taget med.
Vi kan anbefale, at du overlader dette arbejde til professionelle.
Maling af eternittag:
En af ulemperne ved eternittag er at det skifter farve og blegnes. Derfor kan det være fristende at male det.
Der er dog flere ting du skal være opmærksom på i den forbindelse.
Dels skal tages renses rigtigt inden, dels er det bestemt ikke ligegyldigt hvilken type maling du bruger.
Har pladerne ikke været malet fra starten af, risikerer du også, at der skabes spændinger i pladerne, og de kommer til at bule.
Er der brugt en dårlig/forkert maling risikerer man nemlig, at taget bliver for tæt, og at loftet derved ikke kan “ånde”
Dette kræver ekstra god ventilation af loftsrummet.
Flere tagmalingsfirmaer har erfaring for, at taget holder bedre efter en afrensning og/eller maling, men primært gøres det af kosmetiske grunde.
Overvejer du at købe et hus med malet tag, er det vigtigt at du ved hvilken maling, der er brugt, hvilken tilstand taget har og hvordan ventilationen på loftet er. Ligeledes har det betydning om taget oprindeligt har været malet.
Arbejdet skal helst være gjort af et professionelt firma, og få så gerne en håndværker til at kigge taget efter i sømmene.
Vi kigger også gerne hele huset og tilstandsrapporten igennem inden du køber.
Hvornår skal jeg udskifte taget helt?
Generelt gælder det, at hvis pladerne er porøse og revnede, eller hvis taget er mere end 40 år gammelt kan det ikke betale sig at rense og male det.
Se her hvad du skal være opmærksom på inden du vælger dit nyt tag.
Du er også velkommen til at skrive eller ringe og få et tilbud