Energivejledning og Indeklima

Hvorfor energivejledning?

Energivejledning handler bestemt ikke kun om kedelige energiberegninger og tal.

Energivejledning handler i høj grad om indeklima og husets sundhed – og dermed også din sundhed. Og det handler også om at afhjælpe problemer med fugt og skimmelsvamp.

Kan ovenstående så oven i købet kombineres med økonomiske besparelser er det en “win-win” situation.

Tænk energirenovering ind i projektet når du alligevel skal til at renovere.

  • Kan energirenovering betale sig?

    Det ærlige svar er, at det ikke altid kan betale sig at energirenovere hvis man kun tænker økonomi. I så fald er det altid en meget langsigtet investering.

    Der kan dog godt være økonomi i at tænke på om man kan løfte sin ejendom til en højre energiklasse. Specielt hvis man står foran et salg.

    I praksis viser det sig ofte, at vi typisk ændrer vaner efter en energirenovering: vi dropper de varme sokker og nyder varmen fra gulvvarmen, som så til gengæld står lidt højere osv.

    MEN tænker man indeklima, sundhed og komfort samlet, er der en stor gevinst forbundet med energirenovering

  • Ved klimaskærm forstås alt det, der adskiller bygningens ydre fra det indre: dvs: tag, ydervægge, vinduer, yderdøre mm. Skal du spare penge på varmeregningen og/eller vil du spare energi for at skåne miljøet, må du gennemgå hele klimaskærmen. Din energivejleder er uddannet til at vejlede dig i, hvor det bedst kan betale sig økonomisk at investere- efterisolering af loftet eller nye vinduer eller andet. Samtidig kan han hjælpe dig gennem junglen af forskellige materialer. Fordele og ulemper ved eks mineraluld eller papiruld på loftet, og hvordan isoleres gulvet bedst og meget mere…..

  • Termografering er fotografering med et specielt varmefølsomt termografikamera. Det er en rigtig god metode til at finde årsager til bl.a skjult varmetab, fugtproblemer eller manglende/defekt isolering. Brug altid en uddannet certificeret termografist, da billederne nemt kan manipuleres og fortolkes forkert. Det kan derfor ikke anbefales selv at leje et kamera.

    Udvendig termograferigng forudsætter tørt vejr. Det anbefales at termografere i dagslys, da der sammen med billedet tages et digitalt billede, så man bagefter præcist kan se hvor en evt kuldebro er. Det er ikke ligegyldigt hvordan vejret er. Det optimale er størst mulig forskel på inde og ude temperatur. En kold frostmorgen er således at foretrække.

  • I Danmark findes en certificeret energivejlederordning. Uddannelsen foregår gennem Teknologisk Institut, og har to spor: Energivejledning indenfor installationer som er målrettet VVS og el uddannede, samt Energivejledning inden for klimaskærme.

    Brian Borg er uddannet energivejleder i klimaskærm, og har gennem årene løbende fulgt de årlige opdateringskurser. Han er desuden bestået eksamne i infrarød Termisk Måling. Dette kombineret med mange års erfaring i ombygning giver ham en større ballast i at vejlede i både lovpligtige men også energibesparende og ikke mindst indeklimaoptimerende løsninger.


Indeklima

Med et stadig stigning i antallet af mennesker, der får astma og allergi giver det stor mening at tænke indeklima specielt hvad enten du køber nyt eller renoverer. Dette gælder både i hjemmet og på kontoret.

I ældre huse med lidt utætte vinduer er der ofte en let naturlig ventilation, - selvom det så også ofte trækker fra dem. Skifter du vinduerne til nye tætte vinduer er det ekstra vigtigt, at du får luftet godt ud eller installerer et udsugnings anlæg eller lign.

Fugt i boligen giver sammen med lidt støv god grobund for skimmelsvampe, som så igen giver et usundt indeklima.

Det er yderst vigtigt at vide, at det kræver mere energi at opvarme fugtig luft. Igen et godt argument for at få fugten ud af boligen.

  • Indeklima, kuldebroer, fugt og træk hænger uløseligt sammen.

    Har du fugtproblemer i huset, er der oftest også en eller flere kuldebroer.

    Sådanne kuldebroer og fugtproblemer kan give store problemer med husets indeklima.

    Problemer med fugt i 60´er og 70´er huse skyldes ofte, at der er kuldebroer i konstruktionen ved soklen.

    Når kulden kommer ind gennem væggen og møder varmen, dannes der kondensvand.

    Skimmelsvamp lever af fugt og støv, og der skal altså ikke ret meget støv til, for at den kan leve.

    Så det er vist kun i de færreste hjem, skimmelsvampen ikke kan finde en smule at leve af.

    I dag laver man isolering i soklen, og er der isolering hele vejen op i væggen opstår der ikke disse kuldebroer.

    Men specielt i 60´er og 70’er huse kan dette være et stort problem.

  • Ordentlig udluftning er altid det vigtigste.

    Du kan evt. etablere et genvex anlæg i hele huset. Dette bruges ofte i nybyggeri eller kan etableres ved større renovering eller relativt nemt i et etplanshus.

    Du kan også opsætte et -rumsventilation med varmegenvinding i et eller flere rum. Disse kan blæse ind og ud. Specielt i lidt fugtige kældre er disse eminent gode. En optimal løsning er at sætte to op i kælderen- en der blæser ind og en der suger ud. Det er ret enkelt og forholdsvist billigt løsning.

    Så er der også almindelige udsugningsventilatorer, som oftest bruges på badeværelser.

    Se mere om de forskellige typer ventilationstyper under ventilation/badeværelser.

  • Træk kan komme fra vinduerne ( se mere om dette under vinduer)

    Derfor er efterisolering oftest løsningen på dårligt indeklima. Det kan være udvendig eller indvendig efterisolering, alt efter husets konstruktion og rummets funktion.

    Det er sjældent nok kun at efterisolere soklen, da kulden så bare arbejder sig op gennem væggen og ind andre steder. Men har man ikke mulighed for at efterisolere hele væggen er dette klart bedre end ingenting.

    Efterisoleringen skal naturligvis være lavet af et åndbart materiale, så fugten ikke bare gemmer sig inde i væggen.

    Tag din energivejleder med på råd, inden du går i gang, så du får løst problemet med kuldebroen rigtigt.

    Ellers risikerer du i bedste fald at spilde penge, i værste fald at gøre skaden endnu større.

  • Isolering i krybekælderen kan gøre en kæmpe forskel på hvordan det føles at opholde sig i huset.

    Har du et ældre hus med krybekælder er det ret stor sandsynlighed for, at der er fodkoldt i huset.

    Før i tiden har man brugt meget at efterisolere krybekælderen. Det anbefales dog ikke længere. Bl.a fordi det er svært at styre fugten.

    Derfor må anbefalingen generelt være, at få gulv og krybekælder brækket helt op og etableret et helt nyt gulv med isolering.