Terrasse, haveskur og hegn

Terrasse

Flise, træterrasse, eller terrasse i såkaldt vedligeholdelsesfrit materiale ?

Der er fordele og ulemper ved begge alt, så det gælder om at vælge det, der passer til dig og dit behov, og ikke mindst om at terrassen passer til huset.

Hvor skal terrassen placeres i forhold til hus og verdenshjørner så du får udnyttet sol, læ eller udsgit mest muligt ? Og hvad er lovligt på grunden ?

  • Hvis du vælger at lave din nye terrasse i træ er der flere forskellige muligheder da der er mange forskellige typer træ– og priser at vælge imellem.

    Vælg træ, der kan holde til det danske vejr.

    Typisk laves den bærende konstruktion i trykimprægneret træ, og selve terrassebrædderne kan så laves i forskelligt slags træ alt efter hvilken udseende man ønsker, og hvad prisen må være.

    Der er flere forskelligt slags træ man kan vælge imellem.

    Hårdt træ er typisk meget holdbart, men også dyrere. Man kan også vælge lærketræ eller trykimprægneret træ til terrassebrædderne.

    Der er mange forskellige måder, at behandle træet på alt efter hvilket udseende man ønsker og hvad træet har brug for. Lærketræ er flot, men har det desværre med at sno og vride sig. Det gør, at det skal behandles oftere.

    Den største fordel ved en terrasse i træ er, at den er hurtigere og billigere at anlægge end en terrasse med fliser. Selvfølgelig afhænger prisen af hvilken slags træ du vælger. Husk dog at arbejdstiden er stort set den samme om du bruger dyrt eller billigere træ, så her er det værd at overveje om ikke man skulle betale lidt mere for en mere holdbar løsning..

    Ulempen ved en terrasse i træ er, at den kan blive glat i regnvejr, specielt hvis der vokser alger på. Den skal også løbende vedligeholdes.

    Noget træ kan man også vente et par år med at behandle.

  • Vælger du fliser af en eller anden slags, skal der først graves jord væk og efterfyldes med det egnet grus og sand, som skal stampes godt med en pladevibrator , inden stenene lægges.

    Det er vigtigt, at der er det rigtige fald væk fra huset, og at underlaget er fuldstændigt stabilt inden fliserne lægges.

    Du kan evt lægge en fiberdug under til at holde ukrudt væk.

    Efter fliserne er lagt skal der vibreres igen, og der skal fejes sand ud imellem fliserne ad flere omgange.

    Her er det naturligvis en god ide at bruge sand der er forarbejdet til at undgå ukrudt.

    Fordelen ved fliser er, at de giver en meget holdbar terrasse, og at underlaget ikke ændrer sig væsentligt hvis forarbejdet er gjort ordenligt.

    Ulempen er, at der kan vokse alger på fliserne, og ukrudt imellem dem, så terrassen skal løbende vedligeholdes.

  • Vedligeholdelsesfri terrasse:terrasse-med-kompositbraedder

    En helt anden løsning er, at vælge

    såkaldte kompositbrædder.

    Kompositbrædder er et nyt materiale, som er en blanding af træ og plast,men som ligner træ. Der er to forskellige overflader, så man lægger bare den side opad, som man bedst kan lide.

    Udover almindelig rengøring kræver terrassen intet vedligehold.

    Du skal være opmærksom på, at der er forskellige krav til fald på kompositbrædder. Årsagen til dette er, at der er hulrum i brædderne, og er faldet ikke rigtigt kan brædderne blive fyldt med kondensvand.


Haveskur

Når man skal have nyt hegn til haven, er det vigtigt at tænke over formålet med hegnet, valget af materiale samt stil og design. Ved at overveje disse faktorer kan man finde frem til det hegn, der bedst opfylder ens behov og ønsker, og som samtidig skaber en harmonisk og funktionel helhed i haven.

  • Hvad er formålet med hegnet ? Er det afskærmning mod vej eller naboer ? Eller er det læ mod vinden.

    Hvis det er i skel må du lave en aftale med naboen inden, og der er som regel regler om høj det må være.

    Materialerne kan variere, typisk er det træ, komposit eller lign eller mursten. Mursten er dyrere, men er en robust og holdbar løsning, som kræver mindre vedligehold end træ.

  • Vær først og fremmest opmærkom hvad der er af regler i bygningrelementet i dit område. Hvor stort skur må du bygge og hvor tæt på skel.

  • Hvor skal terrassen være?

    En anden ting du skal overveje nøje, som i grunden nok er det aller vigtigste, er HVOR terrassen skal være? Hvordan vender huset? Og hvornår skal den bruges? Er du ude efter morgensolen skal den naturligvis vende mod øst. Skal terrassen hovedsageligt bruges efter fyraften vil en terrasse, der vender mod syd-vest være perfekt. Men det kommer selvfølgelig også an på hvordan huset ellers vender i forhold til naboer, trafik mm. Er der høje bygninger eller store træer, der skal tages hensyn til ? Skygge, sol/direkte sol? og hvad med læ? Er der nogle udgange fra huset, evt direkte fra køkkenet?

    Du kan jo flytte rundt med havemøblerne og stille dem på græsset indtil du finder ud af hvor det er bedst at opholde sig henne. Vent gerne med at anlægge terrassen til du har boet i huset en hel sommer, så har du tid til at finde ud af hvor terrassen får den bedste placering.

    Byggetilladelse:

    Husk at du måske skal ansøge kommunen om byggetilladelse inden du laver en tagterrasse eller en terrasse, der er hævet mere end 30 cm over terræn. Om du skal have byggetilladelse afhænger bl.a. af afstanden til skel, om det er helårshus, eller sommerhus, land- eller byzone o.s.v. En tagterrasse kan også blive medregnet som en etage, der kræver byggetilladelse. Så en god ide er, at kontakte kommunen inden du går igang.